Cook&Share to projekt kulinarno-charytatywny, którego nadrzędnym celem jest wsparcie kampanii „Świat bez głodu” Polskiej Akcji Humanitarnej oraz propagowanie zdrowych zachowań konsumenckich wśród młodych osób.W tym roku akademickim trwa już V edycja Cook&Share, podczas której zbierane są środki dla mieszkańców Sudanu Południowego.
Organizatorzy projektu pokazują w social mediach łatwe i ciekawe przepisy kulinarne, różne aspekty zdrowej diety oraz tematy związane z problemem marnowania żywności w Polsce i na świecie.
Jak co roku, projekt będzie miał swój wielki finał na wiosnę, tym razem w formie hybrydowej. Zgodnie z tradycją Cook&Share, planujemy organizację warsztatów gotowania w znanych warszawskich studiach kulinarnych, na których uczestnicy będą mieli okazję spróbować swoich umiejętności w kuchni pod okiem popularnych kucharzy – między innymi uczestnika programu Masterchef – Szymona Czerwińskiego! Warsztaty zostaną przeprowadzone z uwzględnieniem wszystkich zaleceń sanitarnych i ich dostępność będzie możliwa po wcześniejszym zapisaniu się. Dzięki współpracy z licznymi partnerami, zaproponujemy również możliwość nabycia paczki z wyjątkowymi, markowymi produktami. Forma tej akcji ma charakter w pełni zdalny, a paczki będą wysyłane do uczestników za pośrednictwem usług kurierskich.
Aktywności zaplanowane w ramach finału projektu będą miały związek z wpłaceniem symbolicznej cegiełki wsparcia zbiórki charytatywnej dla Sudanu Południowego.
Finał V edycji Cook&Share odbędzie się 15 i 16 kwietnia 2021!